Dr Vesna Marinković-Mičić specijalista za anesteziju, reanimaciju i akupunkturu, Predsednik udruženja akupunkturologa Srbije

Već godinama u beogradsku ulicu Kralja Milutina 35 dolazi se kao na hodočašće. To je VITALIS prva privatna lekarska praksa i prvi Centar za tradicionalnu i modernu medicinu i estetiku. Svih tih godina uspešno, AKUPUNKTUROM leči mnoge bolesti Dr Vesna Marinković - Mičić.

Vitalis - prvi Centar za tradicionalnu i modernu medicinu, prerastao je u pravu malu kliniku ukupne kineske medicine. To je, naravno, pre svega zasluga Dr Vesne Marinković - Mičić koja je, prva i na pravi način afirmisala praktičnu akupunkturu u bivšoj Jugoslaviji do te mere, da je ova terapija ušla i u gotovo sve druge zdravstvene ustanove.

Dr Vesna Marinković - Mičić, specijalista za anesteziju, reanimaciju i akupunkturu i predsednik Udruženja akupunkturologa Srbije, veliki je poznavalac i praktični stručnjak i zapadne i ukupne kineske medicine. Prva je, i na visokostručnom nivou "pomirila" tradicionalnu i modernu medicinu u uspešnom lečenju mnogih bolesti. Zato su je izlečeni pacijenti prosto gurnuli u medijsku orbitu. Već godinama pišu novine, snimaju su televiziske emisije, govori se na radiju...

Biografija Dr Vesne Marinković-Mičić

- Diplomirala 22. aprila 1977. na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i sa 22. godine postaje najmlađi lekar u Jugoslaviji.

- Završava obavezni lekarski staž i asistira na brojnim operacijama na hirurškoj klinici VMA od 22. aprila 1977. do 22. maja 1978.

- 22. maja započinje specijalizaciju iz anestezije i reanimacije i zapošljava se kao građansko lice (lekar) na VMA.

- 7. septembra 1982. polaže specijalistički ispit i stiče zvanje doktor medicine, SPECIJALISTA ZA ANESTEZIJU I REANIMACIJU na VMA.

- Predavač je i supervizor na VMA koja je postdiplomska ustanova od 1982. do 1990. Vrši obuku mlađih lekara koji dolaze na specijalizaciju anestezije, reanimacije i akupunkture širom bivše Jugoslavije.

- Započinje učenje akupunkture na klinici VMA 5. juna 1983.

- Polaže ispit iz akupunkture i stiče pravo obavljanja kliničke prakse 15. januara 1985.

- Od 15. januara 1985. do 1990. godine radi polikliničku terapiju kao doktor akupunkturolog na VMA, uz redovne obaveze doktora anesteziologa u operacionoj sali i šok sobi.

- Učestvuje kao predavač 1985. godine na Prvom kongresu akupunkturologa (lekari zapadne medicine) sa temama :

 • - Lečenje hipertenzije akupunkturom
 • - Lečenje elefantijaze akupunkturom

- Studijsko putovanje radi usavršavanja u SAD, Los Angeles 1989. godine: BONG DAL KIM O.M.D. CA Santa Monica, Emperoris College of Traditional oriental medicine

- Objavljuje prvu knjigu pod nazivom “Akupunktura” 1990. godine koja je napisana po zahtevu “Medicinske knjige” Beograd-Zagreb.

- Registruje prvu privatnu doktorsku praksu u bivšoj Jugoslaviji sa sedištem u Beogradu i Dubrovniku 15.marta 1990..

- Čuveni kineski časopis ŽEMIN-ZIBAO objavljuje članak o privatnoj praksi doktorke Vesne Marinković Mičić u Beogradu 1990. - 1991 godine.

- Peking - studijsko putovanje i usavršavanje 1990. godine, specijalistički kurs “Primena specijalnih tehnika u akupunkturi kod ass. prof. ZHOV YUNXIAN; dr WANG LING (INSTITUTE OF ACUPUNCTURE AND MOXIBUSTION, CHINA ACADEMY OF CHINESE MEDICINE).

- Njujork 1991. godine, usavršavanje ACUPUNCTURE OF NY, dr KNOCK - “tradicionalni pristup”, dr LILAN - “praktična primena akupunkture”

- Postaje član 1990. godine Internacionalnog Univerziteta “THE OPEN INTERNATIONAL UNIVERSITY”, Colombo, Shri Lanca koji je pod pokroviteljstvom UN i WHO, a predsedavajući je bio profesor sir ANTON JAYASURIJA.

- Od 1990. godine do današnjeg dana stručni saradnik “Jutarnjeg programa” TV Studio B - Beograd, “Odgovori o zdravlju”, saveti o akupunkturi.

- Recenzent je za udžbenik “Akupresura” 1992. godine.

- Od 1992. do 1996. autor serije TV emisija pod nazivom RAVNOTEŽA DUHA I TELA na TV POLITIKA.

- Formira asocijaciju lekara zapadne medicine koji se bave akupunkturom i postaje prvi predsednik srpskog udruženja akupunkturologa 1993. godine.

- Od 1993. do 1998. stručni saradnik “Jutarnjeg beogradskog programa“ TV RTS-1 Beograd (odgovori o zdravlju i saveti o akupunkturi).

- Madrid, od 1990. do 1994., - studijska putovanja „Primena lasera u akupunkturi“, „Akupunktura u razvoju“.

- Saradnik za medicinu “Naucnog programa” TV RTS-2 Beograd (1992 do 2006) sa temama: bol, laseri, san, akupunktura, aroma terapija, homeopatija, hormon rasta...

- Kao saradnik Pekinške Akademije i predsednik specijalističkog udruženja akupunkturologa Srbije organizuje kurs i kongres zajedno sa Prof. SHUE LI GONGOM od 12. - 30. januara 1995. (teorijska nastava i mesec dana praktičnih vežbi).

- Autor serije emisija o zdravlju i akupunkturi na TV ART - Beograd (1994 - 2006).

- Kao predsednik akupunkturologa Srbije organizuje seminar i kurs iz akupunkture 1996. godine.

- Stručni saradnik za oblast medicine na TV SOS (1994. - 1997.)

- Organizuje seminar i kurs akupunkture 1997. godine.

- Objavljuje drugu knjigu 1998. godine iz oblasti akupunkture “Moderna akupunktura” koja predstavlja udžbenik po kome se obučavaju mladi lekari.

- Stručni saradnik različitih emisija na temu zdravlja na TV Pink - Beograd

- Autor serije emisija o zdravlju i akupunkturi TV Stankom – Beograd (1998. – 2006.)

- Zajedno sa ing. Vladislavom Mičićem 15. juna 1999. patentira „INSTRUMENT ZA DETEKCIJU I ODREĐIVANJE PROVODLJIVOSTI AKUPUNKTURNIH KANALA“. Za ovaj pronalazak dobija zlatnu medalju na Međunarodnom sajmu inovacija u Beogradu.

- Dr Vesna Marinković Mičić i ing. Vladislav Mičić 1999. godine dobijaju ZLATNU MEDALJU za ponalazak „VIŠEMLAZNI LASER ZA ISTOVREMENU STIMULACIJU VEĆEG BROJA AKUPUNKTURNIH TAČAKA“ na Međunarodnom sajmu inovacija u Beogradu.

- Od 1990. do 2001. godine stručni saradnik za medicinu i akupunkturu TV RTS-3, Beograd (serija emisija „Mozaik“)

- Godine 2001. objavljuje knjigu pod nazivom „Odgovori o zdravlju“ koja predstavlja samo deo medicinskih odgovora datih u mnogobrojnim elektronskim i štampanim medijima.

- Od 1982. do 2012. godine kontinuirano se bavi edukacijom obučava mlade doktore medicine, praktično i teorijski, u svom privatnom centru, na javnim seminarima, kursevima i kongresima.

- Zajedno sa ing. Vladislavom Mičićem 24. marta 2000. godine patentira „INSTRUMENT ZA DETEKCIJU I ODREĐIVANJE PROVODLJIVOSTI AKUPUNKTURNIH TAČAKA I AKUPUNKTURNIH KANALA“.

- Stručni saradnik TV Palma – Beograd. Autor serije emisija o zdravlju i akupunkturi pod nazivom „Vitalis“ (2000. – 2005.).

- Patentira zajedno sa ing. Vladislavom Mičićem „VIŠESTRUKI MAGNETNI BIOSTIMULATOR ZA PRIMENU U MEDICINI“ 5. avgusta 2004. godine.

- Stručni saradnik za oblast medicine i akupunkture TV RTS – Beograd „Žikina šarenica“ (2004. – 2008.)

- Član je predsedništva i predavač na Međunarodnom kongresu u Bratislavi, oktobra 2005.

- Aprila 2006. godine Ženeva – učešće na sajmu inovacija zajedno sa ing. Vladislavom Mičićem. Izlažu jedinstvenu metodu lečenja multi-laserima.

- Autor serije emisija pod nazivom „TV Ordinacija“ od septembra 2006. do kraja 2008. godine emitovano na Tv Studio B, a do današnjeg dana i na drugim Tv kanalima.

- Juni 2006. godine postaje predsednik novoformiranog udruženja lekara za Antiejdžing medicinu koje je pristupilo evropskoj asocijaciji EMAA i EZAM i postalo njihov sastavni deo.

- Patentira sa ing. Vladislavom Mičićem „VIŠEMAGNETNI I VIŠEMLAZNI LASERSKI MEDICINSKI APARAT“ 20. jula 2006. godine.

- Stručni saradnik iz oblasti medicine i akupunkture mnogobrojnih popularnih programa televizije, radio programa i štampanih medija sa čitavim serijama odgovora od 1990. do 2012. godine.

- Dobija dozvolu za lekarsku praksu i primenu akupunkture u Švajcarskoj – Ženeva, 11. 12. 2006. godine.

- Tokom 2007. i 2008. prakticira akupunkturu u Ženevi.

- Vitalis postaje Licencirana Specijalistička ordinacija sa dve licence 2008. godine:

 •  1. Prvo za zapadnu medicinu kao doktor specijalista anestezije i reanimacije.
 • 2. Licencu za akupunkturu
 • - Po trostrukom istraživanju javnog mnjenja: medija i žene o ženama dobija prestižno priznanje i to dva puta 2002. i 2007. «Najvoljenija doktorka».

  - Dobija ZLATNU MEDALJU 2009. godine za doprinos u medicini primenom jedinstvenih metoda lečenja multi laserom u Ženevi na Internacionalnom Sajmu intelektualnih svojina.

  - Dvadeset tri godine vodi privatnu praksu u svom medicinskom centru Vitalis koji je najpoznatiji i najpriznatiji centar za akupunkturu.

  - Poslednjih 20 godina bavi se proučavanjem lekovitih dejstava lekovitih biljaka i lekovotih dejstava prirodnih sastojaka ishrane kao i proizvodnjom i korišćenjem suplemenata radi prevencije i lečenja bolesti i očuvanja zdravlja. Rezultat ovih istraživanja su proizvedeni suplementi u Vitalis Farmu i Vitalis Doctors Group-u i to: Concevit, Yin eliksir, Yang eliksir, razni čajevi kao što su: čajevi za jačanje organizma, cirkulaciju, glavobolju, dijabetes, kamenje u žučnoj kesi, za bolne menstruacije, za povećanu prostatu, detoksikaciju, bolesti srca, nadimanje, gastritis, loše varenje, napetost i nervozu, protiv nesanice, za stanja posle šloga i dr. Aromaterapijska ulja od prirodnih sastojaka esencijalnih ulja, dobijenih iz lekovitih delova biljaka kao što su , list, plod, koren a u svrhu terapije inhalacijama, utrljavaljem putem kože, obloga i kupki za lečenje različitih bolesti, kreme za negu lica i tela, zatim kapsule, tablete, gelovi, gelule kao što su: Vitalis Slim, Venogel, Artriflex, Vitacea, Ajkulovit, Urovital, Spotrs Cream, Yin Antistress, Power Revitalising, Yang Energising, Cancerex, Cardiovit.

  Rezultat svega ovoga je knjiga „Medicus Natura“, objavljena 2012. godine.

  Vitalis
  Doctors Group

  Vitalis je prva privatna praksa, prvi Centar za tradicionalnu i modernu medicinu i estetiku. Ovde se pacijenti već godinama praktično uveravaju koliko je akupunktura, u pravim stručnim rukama i na pravom mestu, zaista efikasna terapija za mnoge bolesti.

  Kinezi već 5000 godina znaju da čovečije telo ima 12 meridijana i 365 akupunkturnih tačaka, baš kao i broj dana u godini. Akupunktura u svetu i kod nas, kao dopuna službenoj medicini, pruža sasvim realnu nadu modernom čoveku za izlečenje i onih bolesti pred kojima je moderna medicina ostala i danas nemoćna.

  Svetska Zdravstvena organizacija priznala je akupunkturu kao efikasnu terapiju za oko 50-tak bolesti, kao dopunu modernoj medicini. Bilo je to 70-tih godina prošlog veka, a u međuvremenu su medicinski istraživači taj spisak proširili. Može se reći da leči ili pomaže kod oboljenja i stanja od A do Š ili od glave do pete.

  Akupunktura, moderni laseri, aromapunktura i eliksiri, ukupna tradicionalna prirodna medicina, u Vitalisu. Ove terapije, neškodljive, efikasnije su od lekova za mnoge bolesti, a naj efikasnije su kao dopuna službenoj medicini u lečenju modernih bolesti. Današnje iskustvo Vitalisa pokazuje da je za mnoge bolesti, baš akupunktura jedini lek i to za trajno lečenje.

  MODERNA
  AKUPUNKTURA

  • Dr Vesna Marinković-Mičić

  ODGOVORI O ZDRAVLJU

  • Dr Vesna Marinković-Mičić

  Udruženje Akupunkturologa
  Srbije

  Krajem 1993.godine u Beogradu je osnovano PRVO PROFESIONALNO UDRUŽENJE AKUPUNKTUROLOGA SRBIJE čiji je cilj bavljenje naučnoistraživačkim radom i edukacijom u oblasti akupunkture radi primene savremenih dostignuća u radu članova udruženja. Udruženje je osnovano kao strukovno udruženje doktora specijalista akupunkture u cilju da se štiti interes profesije akupunkturologa kao priznate grane medicine. takođe da se obezbedi i stručno usavršavanje članova udruženja na primeni akupunkture u lečenju bolesnika. Dalji ciljevi i zadaci udruženja su : saradnja sa svim lekarskim udruženjima u Srbiji i Crnoj Gori i srodnim organizacijama u zemlji i inostranstvu. Popularizacija akupunkture i njene što šire primene u svim granama medicine. Rad na izdavanju publikacije udruženja (časopisi, bilteni, i sl.) sa ciljem blagovremenog informisanja članova o radu udruženja i najnovijim naučnim i stručnim dostignućima u oblasti akupunkture.

  Predsednik Udruženja

  Dr Vesna Marinković- Mičić

  Oni maloga znanja ne mogu

  razumeti one velikog znanja,

  oni kratkog životnog veka ne mogu

  razumeti dugovečne, veliku tajnu,

  krije umeće spoznaje samoga sebe.

  " stara Kineska mudrost "